top of page

Over Sebastiaan

Van jongs af aan stroomt alles wat met onderwijs te maken heeft door mijn aderen… 

Ik studeerde Franse taal- en letterkunde en Didactiek aan de Vrije Universiteit en Didactique du français langue étrangère in Besançon (Frankrijk). Ik was dertien jaar werkzaam als docent, afdelingsleider, docentencoach en schoolopleider in Amsterdam. Dat werk heb ik lang gecombineerd met een baan aan de Lerarenacademie van de Vrije Universiteit. Daar werk ik van 2005 tot op de dag van vandaag als vakdidacticus, docent didactiek en pedagogiek en onderzoeksbegeleider. In 2019 promoveerde ik op het onderzoek 'Doeltaal-Leertaal, didactiek, professionalisering en leereffect', een studie naar effectieve doeltaaldidactiek en naar de didactische professionalisering van docenten in diezelfde didactiek.

 

Zo veel als mogelijk verbind ik binnen mijn werk als didacticus en lerarenopleider het klaslokaal, didactisch onderzoek en leermateriaal. Dat doe ik om te beginnen door docenten op te leiden aan de Vrije Universiteit, door onderzoek te begeleiden en door cursussen en gastcolleges te geven. Daarnaast ben ik geregeld keynotespreker; ik animeer met veel plezier een grote zaal docenten! Maar met evenveel plezier sta ik met diezelfde docenten samen voor de klas om aan hun leerlingen les te geven, en zo met elkaar en van elkaar te leren.

 

Als lid van de SLO-vakvernieuwingscommissie werkte ik mee aan de actualisering van het talencurriculum in het voortgezet onderwijs en binnen het Dudoc-alfa-programma begeleid ik promovendi bij hun didactisch onderzoek. Bij de Noordhoffleergangen Stepping Stones, Neue Kontakte, TrabiTour, Paso Adelante en Grandes Lignes heb ik een adviserende rol met als doel het leermateriaal didactisch te onderbouwen en stap voor stap door te ontwikkelen.

Ik initieerde daarnaast in samenwerking met Uitgeverij Coutinho het plan om samen met dertig mede-didactici en docenten het Handboek Vreemdetalendidactiek te schrijven (Dönszelmann, Van Beuningen, Kaal & De Graaff, 2020/2022/2027). Ik was binnen dat project mede-auteur en hoofdredacteur.

 

In 2023 werd ik FGB-docent van het jaar op de VU en stond ik in de top drie van de VU Schouten Van Der Duijn Onderwijsprijs met speciale vermelding voor mijn landelijke verbindende rol tussen theorie en praktijk.
Het jaar erop
 kwam het Handboek Doeltaaldidactiek uit; taalverwerving en doeltaal-leertaal uit (Dönszelmann, 2024), eveneens bij Uitgeverij Coutinho. Dit handboek is een uiterst praktische vertaalslag van mijn onderzoek naar het klaslokaal waarmee iedere vreemdetalendocent direct aan het werk kan om de doeltaal effectief in te zetten en de talenles te verrijken. 

bottom of page